Hoeve Ten Vyverbosch

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ten Vyverbosch

Beschrijving

Hoeve "TEN VYVERBOSCH" zie houten naambord. Stal gedateerd "1902" door middel van blauwe hardstenen jaarsteen. Volgens het kadaster wordt de hoeve in 1908 volledig herbouwd na afbraak van een oudere hoeve die was opgetekend op het primitief kadasterplan (circa 1829). Bestaande uit losse bestanddelen opgesteld in U-vorm rond een verhard erf. Voortuintje afgesloten door lage ligusterhaag en betonnen hekken.

Ten westen van het erf, boerenwoning. Eénlaags volume van vier traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Verankerde, donkerrode baksteenbouw met licht getoogde muuropeningen onder strek en in rechter zijgevel een beluikt rondboogvenster. Vernieuwd houtwerk.

Ten zuiden van het erf, stal met geïntegreerd wagenhuis. Verankerde, rode baksteenbouw van acht traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met brede dakoversteek op uitgelengde klossen en met een dakkapel waarin laadopening. Rechts hiervan een iets lager wagenhuis van drie traveeën onder een zelfde zadeldak. Drie rechthoekige poortopeningen onder houten latei, kleine rechthoekige stalvensters en staldeur onder segmentbogige strek, vernieuwd houtwerk.

Ten noorden van het erf, dubbele dwarsschuur. Verankerde, rode baksteenbouw van zes traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Twee rechthoekige poortopeningen onder houten latei, deur- en vensteropeningen onder segmentbogige strek. Een bewaarde boven- en onderdeur, overig houtwerk vernieuwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1908/5.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie