Hoeve Schaepershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Schaepershof

Beschrijving

Hoeve "SCHAEPERSHOF" zie naambord aan bakstenen hekpijlers. Behouden gietijzeren hekken. Bestaande uit losse bestanddelen, gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Omhaagd perceel.

De site staat weergegeven in het tiendenboek van het Sint-Amandsche (1639), als een hoeve bestaande uit een éénlaagsgebouw ingeplant op een grasland met bijhorende boomgaard. In het landboek van Wingene van 1756 omschreven als "hofstede met boomgaert". Weergegeven als een hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Vier gebouwen ingeplant op een perceel met boomgaard. Aan de straat gelegen poel. Perceel ten oosten van de hoeve eveneens in gebruik als boomgaard. De huidige gebouwenconfiguratie is grosso modo weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). Weergave van de hoeve bestaande uit een woning een schuur en stal. Tot op vandaag ongewijzigd volgens het kadaster.

Ten noorden van het erf gelegen woning. Dubbelhuis van drie traveeën en twee opkamertraveeën onder een doorlopend pannen zadeldak. Verankerde donkerrode baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige beluikte muuropeningen onder een bakstenen strek.

Ten zuiden van het erf, imposante schuur met geïntegreerd wagenkot. In kern vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw, zie weergave in het landboek van Wingene van 1756. Lage donkerrode baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, sommige onder metalen I-balk. Links wagenkot met houten hekwerk. Mariakapel.

Ten westen van het erf een stal. Laag volume, loodrecht op de straat ingeplant. Donkerrode baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Kopgevel met ingewerkte beeldnis met heiligenbeeld.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nummer C 119.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1948/47.