erfgoedobject

De Varens parkje en toegangsdreef

landschappelijk element
ID
205690
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205690

Juridische gevolgen

Beschrijving

Landhuis ingeplant in een ruime landschapstuin. In 1880 wordt een landhuis gebouwd in opdracht van baron Maurits van der Bruggen. De bedoeling was een jachtgoed te bouwen op zijn domein. Via een dreef afgezoomd met een dubbele rij zomereiken, die tot op vandaag bewaard is, is het domein toegankelijk van aan de Beernemsteenweg. Het domein werd na zijn dood geërfd door barones Peers de Nieuwenburgh. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was "de Varens" het geheime hoofdkwartier van de weerstand. Na de bevrijding werd het oorspronkelijk gebouw van 1880 grondig hersteld en deels vervangen door een nieuwbouw naar ontwerp van architect Luc Viérin (Brugge). Het resultaat is een vrijstaand landhuis met grosso modo een L-vormige plattegrond. Wit geschilderde baksteenbouw van één bouwlaag hoog en dakverdieping. Het dak is voorzien van brede dakkapellen met puntgevel. De gevels zijn opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Parkaanleg met gedeeltelijk resterende kenmerken van een laat 19de-eeuwse landschappelijke vormgeving met bewaarde graasweiden, gazonpartijen, solitaire bomen en parkboomgroepen (onder meer beuk, plataan), heestermassieven (onder meer rododendron), poolhouse en lange dubbele toegangsdreef (zomereik) uitgevend op de Beernemsteenweg.

Meermaals gewijzigde parkaanleg, aanvankelijk met moestuinruimte ten zuiden van de oorspronkelijke kasteelinplanting.

  • LAMS L. 2003: Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 47.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Landhuis

Het landhuis naar ontwerp van architect Luc Viérin werd recent afgebroken en zal door een nieuw volume vervangen worden. 

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: De Varens parkje en toegangsdreef [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205690 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.