Hoeve van 1936

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van 1936

Beschrijving

Interbellumhoeve naar verluidt gebouwd in 1936, en door het kadaster geregistreerd in 1938. In 1952 worden ten oosten van de hoeve vrijstaande loodsen bijgebouwd. Woning met geïncorporeerd nutsgebouw, aanleunende stalling en vrijstaand wagenhuis in haakse opstelling rond een met gras begroeid erf met centrale notelaar. Aan de straatzijde afgesloten door meidoorn- en ligustrumhaag en een smeedijzeren hekken tussen bakstenen erfpijlers. Restant van boomgaard, ten noordwesten van het erf gelegen.

Ten noordwesten van het erf, boerenwoning met geïncorporeerd nutsgebouw. Eénlaags volume van acht traveeën onder een zadeldak (rode, mechanische pannen) met brede dakoverstek op uitgelengde klossen. Middelste traveeën bekroond door puntgevel. Rode baksteenbouw met gebruik van grijs gesmoorde klompjes voor deuromlijsting. Verticaal metselverband voor de plint en siermetselwerk in geveltop. Muuropeningen onder rechte rollaag. Behouden ramen met horizontale, ijzeren roeden. Rechts van de boerenwoning, aanleunende stal. Lagere rode baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met dakvenster waarin laadopening. Rechthoekige stalramen onder rollaag.

Ten oosten van het erf, wagenhuis. Rode baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Oorspronkelijk twee poortopeningen en een deuropening onder een betonnen latei. Dubbele schuifpoort in plaatstaal.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1938/10, 1952/16.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie