Sint-Jozefskapel met opgaande lindes

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jozefskapel

Beschrijving

Vrijstaande, toegankelijke kapel toegewijd aan Sint-Jozef. Gebouwd in 1886 door baron Maurits van der Bruggen. Oorspronkelijk geflankeerd door vier linden, waarvan twee bewaard.

Donkerrode baksteenbouw onder een zadeldakje (rode, Vlaamse pannen) met tandlijst onder dakoverstek. Spitsbogige deuropening met groen geschilderde strokendeur. Smeedijzeren kruis op nok. Uitspringende bakstenen plint.

Interieur met bepleisterde en groen geschilderde wanden onder een dito tongewelf. Gemetseld en gecementeerd altaar achter groen geschilderd smeedijzeren hekken. Wit, gipsen beeld van Sint-Jozef, Heilige Antonius van Padua, een houten en koperen kruisbeeld.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Wingene, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
  • LAMS L., Kapellen, kruisen en grotten te Wingene. Een volkskundige bijdrage, Leuven, 1983, (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), p. 75-76.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie