• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen 19de-eeuwse hoeve. Volgens het kadaster worden het woonhuis, de schuur en het bakhuis gebouwd in 1872 door de Gentse eigenaar Frederik Vanderbruggen-Denaeyer op een perceel dat voordien bebost was. Tegelijkertijd wordt de achterliggende kronkelende Ringbeek rechtgetrokken.

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen: boerenwoning, bakhuis, schuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis in parallelle opstelling rond een met gras begroeid erf met boomgaard (ouder restant en nieuwe aanplant). Gelegen op een kleine hoogte die afloopt naar de Ringbeek. Toegankelijk via een lange onverharde weg met twee monumentale erflindes waartussen een smeedijzeren hekken. Perceel quasi volledig omzoomd door een oude meidoornhaag (behalve westzijde). De hoeken zijn telkens gemarkeerd door een boom.

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Eénlaags volume van zeven traveeën onder zadeldak (rode en grijze Vlaamse pannen) met recent toegevoegde klimmende dakkapellen. Donkerrode, verankerde baksteenbouw met gebruik van grijs gesmoorde klompjes voor de onderdorpels. Muuropeningen onder licht getoogde strek; vernieuwd houtwerk naar oud model, namelijk T-ramen.

Ten zuiden van het erf, ruime schuur met geïncorporeerde stal en wagenhuis. Roodbakstenen volume van acht traveeën onder een zadeldak (rode en grijze, mechanische pannen) met gedeeltelijk verlengd dakschild aan de erfzijde. Muuropeningen onder licht getoogde strek met bewaard rood geschilderd houtwerk, namelijk opgeklampte strokendeuren en luiken. Centrale dwarsdoorrit afgesloten door een opgeklampte strokenpoort met winket. In rechter travee wagenhuis met muuropening onder houten latei. In linker zijgevel een jaarsteen (onleesbaar).

Ten noordwesten van het erf, tweeledig bakhuis. Donkerrood bakstenen volume onder zadeldakjes (rode en grijze Vlaamse pannen). Beluikte vensters onder licht getoogde strek.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1872/11.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie