erfgoedobject

Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof

bouwkundig / landschappelijk element
ID
205673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205673

Juridische gevolgen

Beschrijving

Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, ook gekend als "Verkests kapel" of "Mote kapel". Kapel bij het begin van de toegangsdreef van hoeve "Schautewalle" (nummer 1). Reconstructie op dezelfde plaats met recuperatie van hekken van de kapel die was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als "cappelleke". Er is al sprake van de kapel in 1765 toen de familie Verkest in het bezit kwam van de kapel. In 1970 wordt de buurtweg Wingene-Hertsberge verbreed en rechtgetrokken zodat het kapelletje met zijn rug naar de baan gekeerd kwam te staan. Wit geschilderd bakstenen volume boven zwarte plint en onder een zadeldakje met rode, mechanische pannen. Centraal een rondboognis afgesloten door een gerecupereerd rood geschilderd smeedijzeren hekken met data "1711" en "1861", mogelijk verwijzend naar het 150 jarig bestaan van de kapel.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Wingene, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
  • LAMS L., Kapellen, kruisen en grotten te Wingene. Een volkskundige bijdrage, Leuven, 1983, (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), p. 30-31.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Kapelhof

Volgens aloude traditie werden bij de kapel twee kapelbomen aangeplant. Het gaat hier om twee opgaande zomerlindes die in een perk aan weerszijden van de kapel werden geplant.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve Schauttewalle of Meulendam en erfbeplanting

  • Is deel van
    Peerstalstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw met kapelhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205673 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.