erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
205668
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205668

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak en brede poorttravee. Volgens het kadaster gebouwd in 1869 door een herbergier. Oorspronkelijk half vrijstaand volume. In 1890 volgt een uitbreiding met een achterliggend magazijn. De woning wordt in 1904 opgesplitst in een woning en magazijn. Bepleisterde en wit geschilderde lijstgevel met een grijze plint. De gevel wordt horizontaal belijnd door kordonlijsten, onderling verbonden onderdorpels en klassiek hoofdgestel met tandlijst en uitgewerkte modillons waartussen panelen. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, op de begane grond met trapezoïdale sluitsteen. Op de verdieping gevat in een geprofileerde omlijsting met uitgewerkte sluitsteen. Bovenvenster van de poorttravee opgevat als een deurvenster. Behouden deurschrijnwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, 1869/22, 1905/29.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205668 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.