erfgoedobject

Huishoudschool

bouwkundig element
ID
205664
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205664

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huishoudschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Schoolcomplex gekend onder de naam "Centrumschool Wingene". Ingeplant op een ruim perceel lopend tot in de Zandbergstraat. De oudste gebouwen dateren van 1895 toen een huishoudschool werd opgericht door de zusters van Dienstmaagden van Maria. In de Zandbergstraat, voormalige huishoudschool zie opschrift. Nu in gebruik als centrumschool. De huishoudschool wordt opgericht in 1895 door bestuurder Rooms. De school kent verschillende uitbreidingen. Volgens het kadaster werd de oudste vleugel gelegen op de hoek met de Pastoor Termotestraat. Het oudste volume is een roodoranje baksteenbouw op een arduinen plint. Centraal een puntgevel met een bepleisterde en wit geschilderde puilijst met opschrift "HUISHOUDSCHOOL". De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en wit geschilderde betonnen latei, op de verhoogde begane grond onder een doorgetrokken latei.

  • LAMS G., VANDEWIELE A., Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, p. 48.
  • Fotoboek "Wingene, terug naar de 20ste eeuw" Ons Wingene, 2008.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huishoudschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205664 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.