Burgerhuis Slock-Mulier

Beschrijving

Half vrijstaande woning met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak voorzien van pinakels. Volgens het kadaster gebouwd circa 1877 toen de weduwe van dokter Ivo Slock een deel van haar eigendom aan Gustaaf Aernout, een koopman uit Meulebeke, verkocht. Hij liet de huidige woning bouwen. In de periode 1878-1887 was brouwer Jules Vandebrande eigenaar van de woning. In 1887 werd de woning opnieuw verkocht aan juffrouw Julie Slock. Zij bleef eigenaar tot 1923. Julie Slock liet de woning grondig renoveren en uitbreiden. De tuin werd volledig ommuurd, er werd een kantatelier in de tuin gebouwd, tegen de achtergevel werd een veranda gebouwd met typerende mozaïekvloer. Ze was een fabrikant in kant met verschillende filialen zoals onder meer in de Noordzandstraat in Brugge. Na de dood van Julie Slock werd erfgenaam pastoor Victor Delputte uit Sijsele eigenaar. In de periode 1925-1953 was de familie Houttekier Edmond eigenaar van het pand. Ze hielden hier een winkel in drank en likeur en ook een corsetterie. Sinds 1953 is de familie Mulier – Debouck eigenaar van deze woning.

Rood geschilderd baksteenmetselwerk in combinatie met wit geschilderde elementen voor de belijning van de gevel en het benadrukken van de muuropeningen. Rechthoekige muuropeningen in geblokte wit geschilderde omlijstingen. De gevel wordt horizontaal belijnd door de arduinen plint, de doorgetrokken lekdrempels en de kroonlijst op klossen en tandlijst. Centrale travee voorzien van een deurvenster, een gebuikte gietijzeren balkonleuning. Op de borstwering panelen met decoratief tegelwerk. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen, rechts van de deur gietijzeren voetenschraper. Behouden venster- en deurschrijnwerk.

De behouden eclectische interieuraankleding dateert van 1890-1891.

Loodrecht op het hoofdvolume, een bijgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen hoog onder een pannen zadeldak. Oorspronkelijk in gebruik als kantatelier. Verankerde rode bakstenen lijstgevel opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen in een vlakke bakstenen omlijsting voorzien van een uitgesproken waterlijst doorlopend over de ganse gevel ter hoogte van de tussendorpels. Behouden schrijnwerk.

• MULIER P., De historiek van het huis Slock-Mulier, in Ons Wingene, jaarboek 11, 2008, p. 123-143.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie