erfgoedobject

Hoekpand met koetshuis

bouwkundig element
ID
205646
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205646

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand met koetshuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekpand bij doorrit naar achterliggende gebouwen van het parochiaal centrum. Breedhuis met enkelhuisopstand van vijf/ vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Volgens het kadaster gebouwd in 1860 op een perceel dat in gebruik was als een boomgaard. In 1960 worden de linkertraveeën van de woning afgebroken.

Verankerde donkerrode bakstenen lijstgevel, horizontaal belijnd door een gecementeerde plint afgelijnd met een decoratief lijstje en een kordonlijst. De gevel is opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen in een vlakke bakstenen omlijsting. Bij de benedenvensters bijkomend een waterlijstje en onderling verbonden tussendorpels. Behouden deur- en vensterschrijnwerk. Haaks op het hoofdvolume het voormalige koetshuis. Oorspronkelijk een éénlaagsvolume met één bouwlaag verhoogd. Nu omgevormd tot een woongedeelte. Op de begane grond segmentboogarcade opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. Op de verdieping rechthoekige muuropeningen in een oranjebakstenen omlijsting met een geprofileerd lijstje.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1860/11.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand met koetshuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205646 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.