Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels met gras begroeid en deels bekiezeld erf. Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is het linker gedeelte van de huidige woning weergegeven als een klein woonhuis in een boomgaard, eigendom van dienstmeid Anna Bolle uit Wingene. In 1838 wordt het rechtervolume aangebouwd. Volgens het kadaster wordt de woning in 1842 opgesplitst tot een tweewoonst. In 1922 worden deze weer eengemaakt en wordt een achterliggend bakhuis gebouwd.

Woning van vijf traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak evenwijdig met de straat gebouwd. Verankerde baksteenbouw voorzien van een cementering. De plint is voorzien van pseudobreuksteen. De gevel is opengewerkt met rechthoekige soms aangepaste, muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1841/2, 1842/1, 1922-23-24/2.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie