Kapel Steenhuyse

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Steenhuyse

Beschrijving

Zogenaamde "kapel Steenhuyse" links van erfoprit hoeve nummer 27 (hoeve "Steenhuyse"). Vrijstaande, toegankelijke kapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Gebouwd in 1946 ter vervulling van een belofte, namelijk de behouden terugkomst van twee zonen uit de Tweede Wereldoorlog. Donkerrode baksteenbouw onder zadeldakje (rode, mechanische pannen). Tuitgevel met betonnen dekstenen en segmentbogige deuropening in omlijsting van oranje baksteen afgesloten door een bruingeschilderde strokendeur. In linker zijgevel een klein raampje met gele glas-in-loodinvulling. Interieur met blauwgeschilderde, gepleisterde wanden en cementtegels. Houten zitbank. Rondboognis met polychroom gipsen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind op arm achter een houten altaarhek.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Wingene, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
  • LAMS L., Kapellen, kruisen en grotten te Wingene. Een volkskundige bijdrage, Leuven, 1983, (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), p. 108-109.
  • LAMS G., Kapel Steenhuyse (Lavoordestraat), in De Weekbode, 1979.
  • LAMS G., Kapel Lavoordestraat te Wingene, in Kapel in beeld, 29/1977/3.