Ferme Vanwalleghem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ferme Vanwalleghem

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een deels bekiezeld en deels met gras begroeid erf. Ten westen van de boerenwoning behouden boomgaard. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1843) aangeduid met de naam "Ferme Vanwalleghem". De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) staat de site weergegeven. Weergave van twee volumes loodrecht op de straat ingeplant. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) zijn een boerenwoning, schuur, stal in U-vormige opstelling en een verderop gelegen bakhuis opgetekend binnen een boomgaard. Toenmalig eigenaar is Theodore Dejonghe uit Gent die de hoeve verpacht aan Lodewijk Van Lancker. Een mutatieschets van 1873 registreert het jaar daarvoor de omvorming van de oorspronkelijke boerenwoning tot stal en de bouw van de huidige boerenwoning.

Volgens de huidige eigenaar was de site oorspronkelijk omwald. Aan de straat twee massieve bakstenen erfpijlers met arduinen deksteen en behouden smeedijzeren hek.

Woonhuis, ten westen van het erf gelegen. Breedhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een dakruiter met klokje. Verankerde baksteenbouw opengewerkt met deels behouden rechthoekige muuropeningen. De westgevel is voorzien van meer uitgewerkte muuropeningen met oranjebakstenen strek en bakstenen middenpenant. Vernieuwd schrijnwerk. De zijpuntgevel is opengewerkt met twee rechthoekige muuropeningen met behouden schrijnwerk, het linkervenster is betralied.

Schuur ten oosten van het erf gelegen. Vermoedelijk teruggaand tot de 18de eeuw en weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Imposant volume van verankerde baksteen onder een golfplaten dak. Volgens de huidige eigenaar oorspronkelijk voorzien van stro. De gevel wordt verticaal geritmeerd door de pijlers. Centraal een hoge rondboogpoort. Rechts oorspronkelijk een geïntegreerd wagenkot. Links een geïntegreerde aardappelkelder.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1873/28.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie