Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Boerenarbeiderswoning met bijhorende nutsgebouwen gelegen binnen een omhaagd perceel met meidoornhaag. De erftoegang bestaat uit twee betonnen pijlers met smeedijzeren hek geflankeerd door linden.

De gebouwen zijn volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. Boerenwoning gebouwd in 1902. Woning van vier traveeën met geïntegreerde stalling. Donkerrode baksteenbouw opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met behouden luiken. Bijhorende nutsgebouwen van donkerrode baksteen opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met betonnen wit geschilderde lateien. Volgens het kadaster wordt de stal gebouwd in 1932 en de drie kippenhokken in 1932 en 1937.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1902/122, 1932/17, 1937/18

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie