Hoeve Klokhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Klokhof

Beschrijving

Hoeve "Klokhof" verwijzend naar het klokkentorentje. Op historische kaarten aangeduid met de naam "Poelvoorde-ten-hove". Achterleen van de vrije heerlijkheid Oyghem. In het renteboek van 1654 wordt dit foncier "het Goed te Moors" genoemd. Het foncier bestond uit 30 partijen grond en was ongeveer 30 bunder groot. Het foncier wordt als volgt omschreven: "eerst de behuijsde hofsede met oppermote ende wallen daer rontsom, 't nederhof met sijn wallen metten hilft vande wateringhe bij maniere van een vijverken scheedende op tgapen vande ouden dijck liggende bachten den huijse en stallen op de noortseyde vanden hove streckende dese partye van hofstede oostwaert tot heurlieder self landt genaempt de watermeulen ...".

Historische site, op verschillende oude kaarten weergegeven. De oudste weergave van de site is terug te vinden in het tiendenboek van het Sint-Amandsche Wingene. Op deze kaart van 1639 vinden we een éénlaagsgebouw terug binnen een dubbele vierkante omwalling. In het landboek van 1756 is de hoeve weergegeven binnen een rechthoekige omwalling met de typische opper- en neerhofstructuur. De site is toegankelijk via een lange dreef beginnend bij de Tieltsteenweg. De hoeve staat in verbinding met de Kapellestraat via een korte dreef. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven als een site bestaande uit losse bestanddelen. De omwalling is verdwenen.

Op het primitief kadasterplan (circa 1829) weergave van de hoeve bestaande uit een woonhuis ten oosten van het erf gelegen, ten westen vier landgebouwen in de boomgaard en ten zuiden van het erf een landgebouw in een tuin gelegen. Aan de straatkant, ten noorden van het erf, is een poel gelegen.

In 1865-1866 wordt het bestaande woonhuis, ten oosten van het erf gelegen, verbouwd tot stallingen. Het huidige woonhuis wordt gebouwd ten noorden van het erf. Ten oosten van het erf wordt een stal opgetrokken. De schuur, ten zuiden van het erf wordt herbouwd. Het landgebouwtje in de tuin blijft behouden. In 1874 wordt een nutsgebouw tussen het woonhuis en de schuur gebouwd.

De oorspronkelijke toegang van aan de Tieltsteenweg wordt niet meer gebruikt onder meer door de aanleg in 2000 van het bedrijventerrein "Verrekijker".

Nu hoeve bestaande uit losse bestanddelen. Toegankelijk via de Kapellestraat. De erftoegang wordt bepaald door de imposante bakstenen hekpijlers met arduinen deksteen en belijning door middel van oranje bakstenen waterlijstjes. Ten westen van de boerenwoning is een siertuin gelegen met een imposante sequoia.

Woonhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met centraal een dakruiter met klokje en windvaan voorzien van man met hond. De rode verankerde bakstenen lijstgevel wordt horizontaal belijnd door arduinen lijst tussen de twee bouwlagen en een waterlijst boven de strek en verspringend ter hoogte van de tussendorpels. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen voorzien van vernieuwd schrijnwerk.

Ten oosten van het erf, twee stallen en een schuur met een U-vormige opstelling. Lage verankerde roodbakstenen volumes onder pannen zadeldak. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen. De schuur is opengewerkt met segmentboogvormige en korfboogvormige muuropeningen.

• Bisschoppelijk Archief Brugge, Renteboek St.-Amandsche-Wingene, nummer C 119.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1865/165, 1874/15.
  • Rijksarchief Brugge, Schenking Van Caloen, nr. 18.
  • Rijksarchief Brugge, Fonds aanwinsten, nr. 102.