Hoeve met geïncorporeerde stal

Beschrijving

Kleine hoeve bestaande uit een boerenwoning met geïncorporeerde stal en schuur in parallelle opstelling. Georganiseerd rond een met gras begroeid erf met notelaar en restant van een hoogstamboomgaard. De boerenwoning wordt in 1848 gebouwd op de plaats van een kleinere woning die was weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829). Circa 1884 wordt een vrijstaand bakhuis gebouwd en in 1904 wordt de boerenwoning vergroot. Het bouwen van de schuur werd niet geregistreerd door het kadaster.

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Verankerde donkerrode baksteenbouw met licht getoogde muuropeningen onder strek, behouden ramen. Lagere, geïncorporeerde stalling van drie traveeën onder een zadeldak (rode, Vlaamse pannen). Muuropeningen onder licht getoogde strek waarin vernieuwde stalramen, bewaarde groengeschilderde opgeklampte staldeur en dito luik in laadopening van linker zijgevel.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur. Donkerrode, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode, Vlaamse pannen) met brede dakoverstek. Centrale dwarsdoorrit met opgeklampte poort. Westelijke zijgevel met zonnerad en jaarsteen (datum onleesbaar).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1848/18, 1904/26.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie