Hoeve Vagevuurhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vagevuurhof

Beschrijving

Hoeve "VAGEVUURHOF", zie naambord. Losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd erf. Ten oosten van het erf dreef afgezoomd met eiken. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen op een perceel dat op het primitief kadasterplan (circa 1829) staat weergegeven als heide. In 1849 wordt een woonhuis en een bijgebouw met vierkante plattegrond gebouwd. In 1890 wordt de huidige schuur gebouwd. Het woonhuis wordt in 1941 volgens het kadaster uitgebreid in westelijke richting.

Boerenwoning loodrecht op de straat ingeplant. Dubbelhuis van vier traveeën en twee traveeën onder verspringend pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witgeschilderd boven een zwarte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen met deels behouden schrijnwerk.

Schuur, ten zuiden van het erf gelegen, volume van één bouwlaag onder een pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een zwarte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan; 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1849/5, 1890/65, 1941/16.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie