Begraafplaats bij de Sint-Joriskerk

Beschrijving

Gelegen ten zuidwesten van de kerk. Begraafplaats toegankelijk via een dubbele eikendreef beginnend bij de Beernemsteenweg en verder leidend naar de Polderdreef. Aan de noordzijde van de dreef is tussen de twee rijen eiken een verharde voetweg aangelegd die de kerk met de begraafplaats verbindt. Ter hoogte van de kruising met de dreef is een gietijzeren kruisbeeld op bakstenen sokkel opgericht.

Begraafplaats met rechthoekige plattegrond volledig omhaagd met haagbeuk waarin een smeedijzeren hek staat tussen gietijzeren pijlers als toegang. De aanleg wordt getypeerd door georiënteerde graven langs symmetrische grintpaadjes aanzettend aan twee centrale oost-west assen aan weerszijden van de begraafplaats. Centraal aan de westzijde een calvarieberg met gietijzeren kruisbeeld, waarvoor een grafmonument van de familie van der Bruggen. Hoofdzakelijk recente graftekens met behoud van enkele gietijzeren kruisen, arduinen interbellumgraftekens, bronzen bas-reliëfs en ornamenten.

• LAMS G., Van Wenghina tot Wingene. 847-1977, Wingene, 1977, p. 140-149.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie