Vlasschuur en zwingelarij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stoomvlasfabriek

Beschrijving

Voormalige site van een stoomvlasfabriek met schrijnwerkerij, gelegen in het dorpscentrum. Na afbraak van de schrijnwerkerij in de jaren 1940 omgevormd tot zwingelarij en vlasschuur.

In 1903 bouwt aannemer Jules Honoré-Vandekerckhove een stoomvlasfabriek; smeden Ferdinand en Rufijn Deboutte zijn eigenaar van de grond. In 1905 wordt er aan de oostzijde van de fabriek een schrijnwerkerij gebouwd. In 1945 wordt de schrijnwerkerij afgebroken en wordt de stoomvlasfabriek omgevormd in een zwingelarij. In 1947 wordt de zwingelarij grotendeels afgebroken; er blijven twee kleinere volumes - een zwingelarij (thans omgevormd tot garages) en een landgebouw - bewaard. Vermoedelijk wordt dan ook de vierbeukige vlasschuur opgebouwd.

Vierbeukige, bakstenen vlasschuur onder pannen zadeldaken met nok evenwijdig met de straat. Later verbouwd. Dieperin, voormalige zwingelarij met hoge, bakstenen schoorsteen; het bakstenen volume onder pannen zadeldaken (nok loodrecht op de straat) is thans in gebruik als garages.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1904/10, 1905/8, 1945/23, 1947/9.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie