Dorpswoningen met vlasschuur

Beschrijving

Lage woningen van 1902 met aanpalende vlasschuur, vermoedelijk uit de jaren 1920 (links van nummer 190). In 1902 bouwen hoefsmeden Ferdinand en Rufijn Deboutte beide woningen. De vlasschuur wordt volgens het kadaster in 1925 gebouwd door vlashandelaar Jean Vandorpe (weergegeven op een oude prentkaart van na 1925). In 1941 is het vlasbedrijf eigendom van de weduwe en de kinderen Vandorpe. Oude prentkaarten uit de eerste helft van de 20ste eeuw tonen aan dat beide gevels zijn aangepast; oorspronkelijk zijn beide woningen voorzien van een wit beschilderde muizentandfries en licht getoogde muuropeningen onder deels wit beschilderde lateien (nummer 190, voordeur nummer 188) of rechthoekige muuropeningen onder een ijzeren sierlateibalk met bloemen (vensters nummer 188). Aanpalende, lage woningen van het dubbelhuistype. Verankerde baksteenbouw onder een doorlopend gemansardeerd zadeldak met houten dakvensters. Trapgevel ter hoogte van de linkertravee van nummer 190 met overhoeks geplaatst topstuk. Vernieuwde gevelafwerking: nummer 190 heeft een bepleisterde en wit beschilderde gevel met een bruin beschilderde plint en vensteromlijstingen, nummer 188 met vernieuwde gevelsteen. Aangepaste, rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk.

Bakstenen vlasschuur onder pannen zadeldak (links van nummer 190); zigzagvormige baksteenfries onder de dakrand en bakstenen muurnis met bekronend kruisje. Centrale schuifpoort op hangrail.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1903/14, 1925-1927/40.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 132.