erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
205467
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205467

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve van het langgeveltype, gelegen op het einde van een zijtracé van de Oostrozebeeksestraat. Volgens het kadaster wordt de langgevelwoning met een achtergelegen landgebouwtje (vermoedelijk bakhuis) opgetrokken in 1908 door landbouwer Karel Vandewalle uit Kuurne. In 1942 wordt er in opdracht van de weduwe en de kinderen van Constant Vandewalle een dwarsvolume tegen de achtergevel van de woning opgetrokken en wordt het landgebouwtje ten westen van de woning gebouwd. In 1953 bouwt men nog twee landgebouwen achter de woning. Tijdens de inventarisatieperiode (2008) is achter de langgevelwoning een nieuwbouwvilla opgetrokken.

Langgevelwoning met geïncorporeerd stalvolume; woongedeelte van drie traveeën (dubbelhuistype). Verankerde baksteenbouw onder een pannen zadeldak. Rechthoekige openingen onder betonnen lateien. Gedichte rechthoekige poort en verlaagde toegangsdeur. Stalvolume met laadluik ter hoogte van de zolderverdieping. Uiterst rechts, toegevoegde poort.

Grondig verbouwd landgebouwtje van 1942 ten westen van de langgevelwoning. Achtergelegen landgebouwen niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1909/7, 1942/13, 1953/23.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205467 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.