Beschrijving

Fraaie landgebouwen op een hoevesite die vermoedelijk al dateert uit de 18de eeuw; het woonhuis is in het derde (?) kwart van de 20ste eeuw echter grondig verbouwd. Gelegen net ten zuiden van het kruispunt met de Blauwhuisstraat.

Opgenomen in de niet-limitatieve lijst van merkwaardige gebouwen in het open landschap van Harelbeke, definitief vastgesteld in de gemeenteraad van 11.02.2008 (categorie 2).

Historiek

18de eeuw. De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), geeft een boerenhuis met drie landgebouwen weer.

19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) is de gebouwenconfiguratie gewijzigd en bestaat de hoeve uit het boerenhuis, de stal, een landgebouw en een bakhuis; ten noorden van de gebouwen bevindt zich een poel. Circa 1830 eigendom van François Van Ruymbeke uit Kortrijk.

Vóór 1862 wordt het bakhuis uitgebreid tot een landgebouw en wordt er een uitbreiding opgetrokken tegen de achtergevel van het boerenhuis. In 1882 is de hoeve eigendom van kanunnik de Bethune uit Brugge.

20ste eeuw. In 1913 wordt in opdracht van Jean Baptiste en Maria de Bethune uit Marke aan de overzijde van de straat een vlasfabriek gebouwd. In 1925 komt de hoeve in het bezit van Jacques Ouvrard de Linière-de Bethune uit Fontaine Saint-Martin (Frankrijk). In datzelfde jaar wordt de vlasfabriek aan de overzijde van de straat uitgebreid met een chicorei-ast. In 1961 wordt de hoeve verkocht aan Frans Devlies, geneesheer uit Kuurne.

Beschrijving

Twee ijzeren toegangshekkens tussen bakstenen pijlers als toegang naar het erf en als toegang tot de woning; laatst genoemde met rechterpijler waarin rondboognis van blauwgesmoorde baksteen met Onze-Lieve-Vrouwbeeld en bekronend kruisje. Bakstenen landgebouwen gelegen rondom een erf met grint en getypeerd door de pannen zadeldaken met overkraging en het groen beschilderde houtwerk.

Dwarsschuur aan de noordzijde van het erf. Rechthoekige dwarsdoorrit met dubbele houten poort, links rechthoekige poort onder metalen I-balk met bovenliggend laadluik.

Stal aan de noordoostzijde van het erf. Dakkapel met laadluik aan erfzijde. Licht getoogde muuropeningen onder strek, rechthoekige muuropeningen onder latei.

Vlasfabriek met aanpalende cichorei-ast aan overzijde van de straat. Verankerde baksteenbouw van één (vlasfabriek) of twee (cichorei-ast) bouwlagen onder pannen zadeldaken. Vlasfabriek met rechthoekige poorten in achtergevel. Cichorei-ast met rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/59, 1914/14, 1925-1927/30.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie