Onze-Lieve-Vrouwkapel van het Heilig Hart

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwkapel van het Heilig Hart, gelegen rechts van de erftoegang van de 18de-eeuwse hoeve nummer 95. Neogotische kapel gebouwd in 1891 door landbouwer Constant De Clercq uit dankbaarheid voor het verkrijgen van een eigen hoeve.

Bakstenen kapel met driezijdige koorafsluiting, omringd door dicht bij elkaar staande bomen. Zadeldak met natuurleien en ijzeren kruisbekroning. Puntgevel met verdiepte spitsboogvormige toegang (dubbele houten deur) onder druiplijst tussen twee steunberen; daarboven oculus en arduinen opschrift "GESTICHT DOOR DE KINDERS DE CLERCQ 1891". Zijgevels met muizentand onder de dakrand en telkens twee kleine spitsboogvensters.

Wit bepleisterd en beschilderd interieur met houten spitsboogvormig houten gewelf met kruisribben. Natuurstenen vloer met zeshoekige tegels met bloemmotief. Bidruimte van het altaar afgescheiden door smeedijzeren hekwerk. Polychroom beschilderd neogotisch altaar met centraal het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart, daarnaast onder meer beelden van Heilige Barbara, Heilig Hart, Heilige Antonius Abt, Heilige Jozef met kind.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1892/4.
  • DEGRANDE V., Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Hulste, in Inventaris van kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, nr. 8.
  • GODDERIS J., DETAILLEUR W., De neogotiek in West-Vlaanderen, Religie en architectuur, Ieper, 2001, p. 50.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie