Herberg Den Tivoli

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Tivoli

Beschrijving

Herberg "Den Tivoli", volgens het kadaster gebouwd in 1893 in opdracht van geneesheer Gustaaf Van Robays (1854-1909), burgemeester van Hulste van 1891 tot 1909. De herberg wordt vanaf 1894 uitgebaat door Charles Vandekerckhove. In 1910 registreert het kadaster de vergroting van de herberg. Een ongedateerde oude prentkaart toont een tweede toegang in de gevel aan de Havikstraat.

Eénlaagse herberg van vijf traveeën onder zadeldak bedekt met rode Vlaamse pannen en opschrift "DEN TIVOLI" in zwarte Vlaamse pannen. Heden oranje beschilderde, verankerde baksteenbouw op een blauw beschilderde plint. Straatgevel met brede puivensters in een onbeschilderde geriemde omlijsting van blauwe, Boomse klompjes. Zijgevels met licht getoogde en rondboogvensters met ontlastingsbogen en waterlijstje; links ook fries voor opschrift. Bewaard houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1893/12, 1911/15.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 135.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 25, Harelbeke, 2006, p. 143.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie