erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
205424
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205424

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekpand van het einde van de 19de eeuw, vermoedelijk in de eerste helft van de 20ste eeuw voorzien van cementbepleistering met imitatievoegen.

Op de kaart van 1750, opgemaakt door Frans De Bal, wordt op deze locatie al bebouwing gesuggereerd. Circa 1830 is de woning eigendom van werkman A. Loncke. Volgens de literatuur wordt de woning in 1891 heringericht als herberg, uitgebaat door meubelmaker Gustaaf Notebaert. Het kadaster vermeldt inderdaad dat de woning in 1892 gedeeltelijk gereconstrueerd wordt in opdracht van landbouwer Rufin Masureel uit Bavikhove. Tot in de jaren 1920 meubelwinkel van Arthur Notebaert, de herberg wordt uitgebaat door zijn vrouw. In 1950 wordt de herberg heropgestart door vlashandelaar Albert Vandekerckhove onder de nieuwe naam "Het Paradijs". De herberg blijft bestaan tot 1976. In het begin van de 21ste eeuw is de Post er gevestigd.

Hoekwoning van twee bouwlagen en drie (Hulstedorp) + één (hoektravee) + twee (Brugsestraat) traveeën. Geel beschilderde en bepleisterde baksteenbouw onder een samengesteld pannen dak. Blauw bepleisterde en beschilderde plint. Bewaard uithangbord boven de voordeur, zie voormalige winkelfunctie, op een oude foto met opschrift "A. NOTEBAERT WITTEBOLLE MEUBELS". Licht getoogde openingen met deels bewaard houtwerk (oorspronkelijk beluikt op begane grond).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1892/2.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en plannen, nr. 495: Caerte figurative van twee geprojecteerde steenwegen leedende van de stadt Cortryck naer de gonne van Thielt, F. De Bal, 1750.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 140.
  • DECROIX L., Kerk Hulste 100 jaar, 1906-2006, s.l., 2006, p. 31-32.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 127-128.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De gevel is opnieuw geschilderd. Het schrijnwerk is vernieuwd.

  • Informatie meegedeeld door Intercommunale Leiedal (22 december 2022). 
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205424 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.