• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekwoning

Beschrijving

Eind 19de-eeuwse hoekwoning gelegen op de spie van de Vlietestraat en het straatje Hulstedorp langs de koorzijde van de kerk.

Op de kaart van 1750, opgemaakt door Frans De Bal, en op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt op deze locatie reeds bebouwing weergegeven parallel met de Vlietestraat die circa 1830 eigendom is van wagenmaker Fontier. In 1891 bevindt deze woning zich in puin en laat handelaar Vital Masureel een nieuwe woning bouwen gericht naar de toenmalige kerk en (volgens het kadaster) opgedeeld in twee woningen. In de meest noordelijk gelegen woning wordt in 1898 de herberg "Den Arend" opgericht, in dat jaar uitgebaat door soutanemaker Carel Devaere. De ligging van de herberg wordt vanaf het "draaien" van de kerk in 1904 minder gunstig, namelijk niet langer aan het portaal. De herberg blijft bestaan tot 1927. De kleine, meest zuidelijk gelegen woning wordt in 1939 aan de achterzijde uitgebreid.

Breedhuis met rechts afgeschuinde hoek van één travee afgedekt door schilddak met Vlaamse pannen. Rode baksteenbouw (hervoegd metselwerk) gecombineerd met blauwe baksteen voor de horizontale lijst boven de plint en tussen beide bouwlagen. Decoratieve, kruisvormige verankeringen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Volume onder pannen lessenaarsdak tegen de rechterzijgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1892/2, 1939/18.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en plannen, nr. 495: Caerte figurative van twee geprojecteerde steenwegen leedende van de stadt Cortryck naer de gonne van Thielt, F. De Bal, 1750.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 125, 139.
  • DECROIX L., Kerk Hulste 100 jaar, 1906-2006, s.l., 2006, p. 36-37.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 127.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie