Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, fasegewijs tot stand gekomen in de 18de, 19de en 20ste eeuw. Op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt reeds het wat dieper gelegen boerenhuis weergegeven. Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft naast het boerenhuis ook de dwars op de straat gelegen schuur en stal weer; circa 1830 eigendom van landbouwer C. Cottignies. In 1928 bouwt landbouwer Camiel Denboot het huidige boerenhuis aan de straatkant, het oorspronkelijke boerenhuis wordt omgevormd in een landgebouw.

Aan de straatkant gelegen boerenhuis tussen een ijzeren hek (rechts) en een buishek (links). Bakstenen dubbelhuis van drie traveeën op een gecementeerde plint afgedekt door een pannen zadeldak. Licht getoogde muuropeningen onder strekken met arduinen sluitsteen en aanzetstenen (bewaard houtwerk). Decoratieve lijst met polychrome tegels bovenaan de gevel.

Het oorspronkelijke boerenhuis is gelegen achteraan het begraasde erf. Bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën onder een overkragend pannen zadeldak. Rechthoekige muuropeningen met deels bewaard houtwerk (deels in verbouwing).

Schuur en stal aan de oostzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Hoger schuurvolume aan de straatkant met deur onder betonnen latei en garagepoort ter vervanging van een schuifpoort zie hangrail. Achtergelegen lage stalling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1928/7.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

De oorspronkelijke boerenwoning is gesloopt. Het origineel houtwerk in het huis langs de straatkant is niet langer bewaard.

• Informatie verkregen van Intercommunale Leiedal (22 december 2022).