Beschrijving

Dieper gelegen hoeve met losse bestanddelen uit de 18de (stallingen) en de 20ste eeuw (woning). Op een kaart van 1716 uit het landboek van Hulste en op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), wordt een woning van het langgeveltype weergegeven (thans bewaard als stalling). Het primitief kadasterplan (circa 1830) geeft ten oosten van de toenmalige woning nog een landgebouwtje (vermoedelijk bakhuis) weer. Circa 1830 eigendom van molenaar C. Loncke. In 1865 laat landbouwer Karel Masureel de langgevelwoning opsplitsen in twee woongedeeltes. In 1908 wordt de tweewoonst omgevormd in stallingen en wordt het huidige boerenhuis gebouwd. Het boerenhuis wordt in de tweede helft van de 20ste eeuw uitgebreid met een bijkomend woongedeelte.

Geasfalteerde erfoprit. Boerenhuis en stallen gelegen aan weerszijden van het verharde erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Kleinschalig boerenhuis van 1908 aan de zuidzijde van het erf; drie traveeën met opkamertravee rechts. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Zijgevel met rondboogvenster.

Langgerekte stallen (oorspronkelijk 18de-eeuws boerenhuis) aan de noordzijde van het erf. Rechthoekige poorten onder betonnen latei en licht getoogde staldeuren. Zijgevel met laadluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1865/9, 1909/5.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het sevenste deel der prochie van Hulste oost de straete loopende van oosten de Meulen commende van Engelmunster loopende in de Groote heirbaene suyd de straeten coomende in de Groote Heirbaene van de prochie van Lendelede, in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1716.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie