• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Voormalige tweewoonst uit het derde kwart van de 19de eeuw, gelegen bij de Potteriehoek. Volgens het kadaster wordt in 1859 het oostelijke gedeelte van de huidige woning gebouwd in opdracht van het Bureel van Weldadigheid van Hulste (ingebruikname in 1868). In 1871 wordt de woning verkocht aan landbouwer Henri Cottignies, die in datzelfde jaar tegen de westelijke zijgevel een tweede woning bouwt (westelijk gedeelte van de huidige woning); tegen de achtergevel van beide woningen wordt een kleine aanbouw opgetrokken. In 1928 komt de tweewoonst in het bezit van vlashandelaar Gustaaf Vanlerberghe en landbouwer Leon Denboot. In het linkergedeelte wordt hier op 1 september 1984 het Nationaal Museum van de Vinkensport ingericht, dat in april 2000 verhuist naar de Brugsestraat nummer 23. Later omgevormd tot één woning.

Eénlaagse woning van vijf traveeën voorafgegaan door gekasseid voorland. Achterliggend erf links van de straat afgesloten door een smeedijzeren hek tussen bakstenen pijlers (rondboognis met heiligenbeeld in rechterpijler). Verankerde baksteenbouw onder zadeldak met Vlaamse pannen. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1865/13, 1871/4, 1928/7.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie