Herberg 't Vliegend Paard

Beschrijving

Begin 20ste-eeuwse herberg "'t Vliegend Paard". Volgens het kadaster bouwt landbouwer Ferdinand D'Heygers in 1905 een woning met twee bijgebouwtjes. Vanaf 1910 tot in 2007 is de herberg "'t Vliegend Paard" er ondergebracht. In 1911 wordt de woning met één van de bijgebouwtjes verbonden. Vanaf 1916 wordt de herberg uitgebaat door Camille Buyck. In 1917 wordt het gebouw volgens het kadaster opgesplitst in de herberg van Camille Buyck (links) en een woning voor de weduwe van Ferdinand D'Heygers (rechts).

Lage herberg en woning onder een gemeenschappelijk gemansardeerd schilddak (deels rode, deels blauwgrijze pannen). Wit beschilderd hoekvolume met afgeschuinde hoektravee onder trapgevel, tandlijst onder de dakrand. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1905/1, 1912/1, 1917/2.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Legger, Hulste, artikel 1512.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 124.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

De gevelafwerking is gewijzigd. De aanpalende woning onder een gemeenschappelijk gemansardeerd schilddak heeft omwille van verbouwingen onvoldoende erfgoedwaarde.

• Informatie meegedeeld door Intercommunale Leiedal (22 december 2022).
  • Google Maps, Streetview, Brugsestraat 168, Harelbeke [online] (geraadpleegd op 31 januari 2023).