Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Voormalige herberg "De Nachtegaal" of "Den Halve Liter", volgens het kadaster gebouwd in 1889 in opdracht van Leander Masureel, priester te Kortrijk. De literatuur vermeldt echter dat priester Vital Masureel in 1886 de herberg laat bouwen voor zwingelaar Franciscus Dutoit. Herberg tot 1957.

Eenlaagswoning bestaande uit een woongedeelte van drie traveeën en een geïncorporeerd schuurvolume. Verankerde baksteenbouw onder een gemansardeerd zadeldak met pannen. Woongedeelte met rechthoekige muuropeningen: toegangsdeur onder betonnen latei (aangepast bovenlicht) en beluikte vensters (bewaard houtwerk). Geïncorporeerd schuurvolume met licht getoogde, dubbele houten poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1891/3.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 122.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie