Hoek- en rijhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoek- en rijhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand met Iepensteeg

Beschrijving

Hoekpand van drie bouwlagen met Iepensteeg nummer 1. Gebouwd in het vierde kwart van de 19de eeuw op de plaats van een katoenspinnerij van 1827. Thans enkelhuizen met repeterend schema: bepleisterde lijstgevels van respectievelijk twaalf traveeën, een afgekante hoektravee en negen traveeën. Begane grond geleed door arduinen plint met keldergaten en imitatiebanden onder de puilijst. Beluikte benedenvensters. Bovenbouw geritmeerd door rechthoekige, verticaal doorlopende omlijstingen der vensters. Nummer 114. Ontpleisterd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1827//3094.

Aanvullende informatie

Oorspronkelijk hoorden ook de panden Iepensteeg nummer 3-7 bij dit ensemble. Deze drie woningen, die samen een gevelwand van zes traveeën vormden, werden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Aan de Iepensteeg zijn dus slechts drie traveeën van twee bouwlagen bewaard, geflankeerd door een omheiningsmuur aan de achterzijde van Iepenstraat nummer 112.

• Stadsarchief Gent, Fotocollectie Stedelijke Commissie voor Monumenten en Stadsgezichten, Iepensteeg 3-5-7, 5 april 2000 [online], https://beeldbank.stad.gent (geraadpleegd op 7 september 2021).