Herberg Café Central

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Café Central

Beschrijving

Voormalige herberg "Café Central" uit het interbellum. Volgens het kadaster wordt in 1877 de voorafgaande woning opgetrokken in opdracht van vlaskoopman Constant Decock. In 1935 wordt deze woning in opdracht van timmerman/ bierhandelaar Remi Buyse deels bewaard en uitgebreid naar de straatkant toe; de achterliggende motorzwingelarij wordt geheel herbouwd. Onafgebroken ingericht als herberg tot de jaren 1990.

Halfvrijstaand, modernistisch getint enkelhuis opgetrokken in rode baksteen en afgedekt door een plat dak. Bepleisterde en beschilderde vlakken voor enkele horizontale accenten. Rechthoekige openingen met bewaard houtwerk.

• Kadastararchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1878/8, 1935/18.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 141.
  • OPSOMER J., DECROIX L., Brouwerijen en herbergen Bavikhove-Hulste, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nr. 25, Harelbeke, 2006, p. 113.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Het schrijnwerk is niet langer bewaard.