Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de hoek met de Muizelstraat, opklimmend tot het begin van de 18de eeuw. De hoeve wordt reeds weergegeven op een kaart van 1716 uit het landboek van Hulste; weergave van het boerenhuis en een stal aan de overzijde van het erf. Zelfde situatie op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat een boerenhuis met stal en bakhuis afgebeeld, eigendom van F. Vanoutryve. In 1882 registreert het kadaster de bouw van de stallingen dwars op het boerenhuis door Ernest Lefevre uit Gent. In 1944 worden de gebouwen vergroot in opdracht van Jean de Gaiffier-d'Emeville uit Brussel.

Hoevegebouwen gelegen rondom een begraasd erf, afgesloten van de weg door een haag en een ijzeren hek. Dwars op de weg gelegen boerenhuis; wit bepleisterde en beschilderde baksteenbouw van vier traveeën op zwart gepekte plint en onder een pannen zadeldak, aangepaste rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Stal dwars en evenwijdig op de weg; verankerde baksteenbouw op een gecementeerde plint en onder pannen zadeldaken, rechthoekige muuropeningen onder meer schuifdeuren en deels gedichte poort onder metalen I-balk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/58, 1944/6.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het derde deel der prochie van Hulste oost suyd de Heirbaene van Cortryck op Tieldt suydt, west een ander straete die comt van Englemunster, in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1716.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie