• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve met boerenhuis dat in kern mogelijk opklimt tot de 18de eeuw en recente omliggende/aansluitende hangars en landgebouwen, gelegen in een bocht van de Barzestraat.

Historiek

Het boerenhuis wordt samen met een landgebouw weergegeven op een kaart van 1716 uit het landboek van Hulste; het is eigendom van mevrouw Van Nieuwenhuyse. Zelfde situatie op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). Circa 1830 is de hoeve met boerenhuis, landgebouw en een bakhuis (eerste weergave van laatsgenoemd op het primitief kadasterplan) eigendom van weduwe Vandewoestyne uit Wetteren. In 1882 is de hoeve eigendom van Paul Vandepeereboone uit Kortrijk. In 1936 laat landbouwer Cyriel Desplenter volgens de gegevens van het kadaster het boerenhuis uitbreiden in oostelijke richting zodat het nu tegenaan het landgebouw komt. Op dat ogenblik wordt zeker ook de voorgevel van het boerenhuis herbouwd (mogelijk ook de achtergevel doch moeilijk zichtbaar vanop de straat; 18de-eeuwse kern bewaard?). Verder laat Desplenter een kippenhok bouwen tussen het boerenhuis en het bakhuis. Afbraak van de landgebouwen in de tweede helft van de 20ste eeuw en recente bouw van hangars.

Beschrijving

Verhard erf, aan de straatzijde afgesloten met een rood-wit beschilderd hek tussen twee pijlers met bolbekroning. Boerenhuis van het dubbelhuistype gelegen aan de noordzijde van het erf. Eénlaagse verankerde baksteenbouw van vijf traveeën op een gecementeerde plint en onder een zadeldak met blauwgrijze pannen. Voorgevel getypeerd door decoratieve baksteenfriezen onder de gootlijst op klossen en spel van lateien en banden van sierbeton. Muuropeningen met afgeschuinde hoeken en vernieuwde voordeur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Hulste, 1882/9, 1936/3.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Hulste, nr. 81: Caerte figurative van het sevenste deel der prochie van Hulste oost de straete loopende van oosten de Meulen commende van Engelmunster loopende in de Groote heirbaene suyd de straeten coomende in de Groote Heirbaene van de prochie van Lendelede, in Lantbouck ende afmetinghe der prochie van Hulste, Pieter Stueperaert, 1716.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie