Dorpswoningen met vlasschuur

Beschrijving

Schuin op de weg gelegen woningen met aanpalende vlasschuur en voortuintje. Bouw van de woningen in 1909 (nummer 66) en 1913 (nummer 68) in opdracht van landbouwer Vitaal Declerck en werkvrouw Maria Declerck. In 1927 wordt de Vlietestraat verbreed en rechtgetrokken, waardoor de woningen schuin ten opzichte van de huidige straat komen te liggen. In 1937 wordt het geheel uitgebreid met de bouw van de aanpalende vlasschuur in opdracht van landbouwer Achiel Declerck.

Typische, eenvoudige baksteenbouw uit het begin van de 20ste eeuw onder pannen zadeldaken met licht getoogde openingen en deels (nummer 68) of volledig (nummer 66) bewaard schrijnwerk. Nummer 68 gedicht venster op de verdieping. Onze-Lieve-Vrouwkapelletje opgehangen aan de voorgevel van nummer 66.

Grote vlasschuur met centraal een schuifpoort op hangrail en bovenliggende beeldnis; rechts deuropening onder betonnen latei naar vlaskelder.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1909/3, 1913/2, 1927/1, 1937/2.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Het schrijnwerk is vernieuwd.