• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis met vlasschuur

Beschrijving

Burgerwoning van 1895 met aanpalende vlasschuur van 1905, beiden opgetrokken in opdracht van veldwachter Camiel Holvoet. De voorgevel van de woning wordt aangepast in 1923 (vermoedelijk enkel gecementeerd) zie jaarsteen in de dakkapel. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

Woning vermoedelijk sinds 1923 gedomineerd door risalietvormende ingangstravee onder dakvenster uitgewerkt met traptopje, jaarinscriptie "1923" en ijzeren bekroning. Voordien situeert de toegangsdeur zich in de bredere linkertravee - zie oude prentkaart - die later is vervangen door een garagepoort en verplaatst naar de tweede travee. Gecementeerde straatgevel met imitatievoegen, geprofileerde, segmentboogvormige deur- en vensteromlijstingen en borstweringen met wit beschilderde guirlandes.

Aanpalende, monumentale vlasschuur onder pannen zadeldak; centrale rechthoekige poort onder I-balk, links deuropening onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1896/2, 1905/5.
  • Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, p. 96.