Hoeve 't Kweekhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Kweekhof

Beschrijving

In oorsprong 18de-eeuwse hoeve "'t Kweekhof" zie naambord, waarvan de site minstens opklimt tot de 18de eeuw doch onder meer het boerenhuis vermoedelijk zwaar werd gerenoveerd (amper zichtbaar vanop de openbare weg). Oorspronkelijk hoeve met losse bestanddelen, die sinds de jaren 1970 een meer gesloten karakter kreeg. Gelegen net ten zuiden van de N36 en ten noorden van de alluviale vlakte van de Vaarnewijkbeek.

Historiek

De hoeve is van oudsher eigendom van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal van Kortrijk en was de zetel van de heerlijkheid 't Hospitaal.

18de eeuw. In 1752 bedraagt de oppervlakte van de hoeve, toen bewoond en gepacht door Carel van Neste, ongeveer 10 are. De kaart uit het register van de eigendommen van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal (1752) toont aan dat de hoeve bestaat uit een boerenhuis en een schuur; de schuur heeft mogelijk stallingen in het verlengde. Ook op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), nog steeds weergave van twee gebouwen.

19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) wordt er naast het boerenhuis en de schuur nog een bakhuis in de boomgaard weergegeven. De kaart van 1839 uit het OCMW-archief te Kortrijk geeft naast de schuur en het bakhuis nog een derde landgebouw weer; de bouw van deze stal (tussen 1830 en 1839) wordt echter niet geregistreerd in het kadaster. Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de stal niet meer weergegeven. De bouw van de stal - zoals weergegeven op de kaart van 1839 - wordt pas geregistreerd in het kadaster in 1880.

20ste eeuw. Het bakhuis wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog afgebroken. In 1943 registreert het kadaster de vergroting van de bestaande gebouwen, dan eigendom van de Commissie van Openbare Onderstand te Kortrijk. Verschillende uitbreidingen en verbouwingen na 1977 onder meer de oude schuur wordt tot koestal omgebouwd, de hangar tot varkensstal. In 1980 wordt er de oude schuur/koestal verbouwd tot garage.

Beschrijving

Hoeve met gesloten karakter (in oorsprong losse bestanddelen) door de sterke uitbreiding met stallingen in de jaren 1970; oorspronkelijke hoevegebouwen gelegen rondom een centraal erf, afgesloten door buishek. Verharde erfoprit met aan weerszijden betonnen hek. De hoevegebouwen zijn slechts beperkt zichtbaar vanaf de openbare weg. Vermoedelijk ingrijpend gerenoveerd (18de-eeuwse?) boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Bewaarde (18de-eeuwse?) schuur (na 1977 verbouwd tot koestal en in 1980 tot garage) aan de westzijde van het erf; ingebouwd in recentere stallingen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1880/4, 1943/26.
  • OCMW-archief Kortrijk: Caerte figurative van het goedt t'Hospitael gelegen binnen de prochien van Bavichove ende Hulste tusschen beyde de Plaetsen, in Register van alle leenen, heerlycheden, hofsteden, landen, bosschen ende meerschen competerende aen het hospitael van Onse Lieve Vrouwe in Overleye..., F. de Bal, 1752.
  • OCMW-archief Kortrijk: Atlas des plans géométriques des propriétés appartenantes aux hospices civils de Courtray par les géometres de 1e classe du cadastre J. Deivry et J. Marchaud, 1839.
  • BOTTE K., GLORIEUX R., VANDEWALLE (red.), Het hoevenboek van Harelbeke, Deel 1: Bavikhove, Harelbeke, 1985, p. 69-70.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie