Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

19de-eeuwse lage woningen met voortuintje, gelegen bij de grens met de gemeente Ooigem (Wielsbeke).

Eerste weergave van de woning nummer 29 op het primitief kadasterplan (circa 1830), eigendom van landbouwer Jacobus Vermeulen. In 1835 registreert het kadaster de bouw van de woning nummer 27 door de weduwe en de kinderen van Jacques Vergote (ingebruikname in 1828-1829). In 1895 bouwen Victoor en Mathilda Lefevre twee zwingelarijen aan de straatkant. Beide zwingelarijen worden in 1909 omgevormd in landgebouwen en vóór 1915 wordt het landgebouw bij de woning nummer 29 omgevormd in een bakhuis.

Aanpalende en evenwijdig met de straat gelegen woningen van het dubbelhuistype, aan weerszijden van de voortuintjes voorzien van een klein bijgebouw. Baksteenbouw onder zadeldaken bedekt met Vlaamse pannen: beide woningen en het bijgebouw van nummer 29 zijn wit bepleisterd en beschilderd op een grijs bepleisterde en beschilderde plint, het bijgebouw van nummer 27 is lichtblauw beschilderd. Rechthoekige openingen met vernieuwd houtwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1835/3, 1902/8, 1909/16, 1917/6.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie

Aanvullende informatie

De twee dorpswoningen, nummer 27 en 29, zijn vermoedelijk samengevoegd tot één woning: huisnummer 29 bestaat immers niet meer.