Vlashandelaarswoning met vlasschuur

Beschrijving

Woning met monumentale vlasschuur, volgens het kadaster in 1940 gebouwd door vlashandelaar Urbain Vandewoestyne-Vanderheeren. In 1941 omvat het vlasbedrijf van Urbain Vandewoestijne een warmwaterroterij met vijf rootkamers, negen zwingelmolens en een vlasturbine.

Bruine baksteenbouw met voorgevel van gele baksteen op een arduinen plint. Enkelhuis met tweeledige gevelindeling waarvan de rechter is uitgewerkt als een travee-brede, afgeronde erker over twee bouwlagen. Rechthoekige openingen onder betonnen lateien; erker met doorlopende lateien en vensterbanken. Schrijnwerk onder meer met gekleurd glas.

Bakstenen vlasschuur met trapgevel aan de straatkant op een gecementeerde plint. Centrale, recent vernieuwde schuifpoort met bovenliggende bakstenen muurnis met kruisje en heiligenbeeld. Ter hoogte van de vlaskelder: venster met dievenstaven (links) en deur (rechts), beiden onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1940/5.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 29.