Herberg De Bruyel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Bruyel

Beschrijving

Voormalige 18de-eeuwse herberg "De Bruyel", thans restaurant "De Dobbel Rose". Zeldzaam overgebleven drankgelegenheid uit de vlassersperiode. Gelegen op de hoek met de Bruyelvoetweg, op een hellend terrein.

18de eeuw. Naar verluidt is er reeds een herberg aanwezig in 1734. Weergave van één volume op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778). De herberg wordt vermeld in de telling van de herbergen in de kasselrij Kortrijk van 1779 en in verscheidene 18de-eeuwse documenten. In 1779 heeft de herberg de naam "Het Bruyelken", met als enseigne "De Dobbel Roose".

19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden duidelijk twee aanpalende en in elkaars verlengde gelegen volumes weergegeven; eigendom van herbergier A. Vanoverbeke. In het tweede kwart van de 19de eeuw wordt elk volume ingericht als een aparte woning zie weergave op de Atlas der Buurtwegen (1845). In 1845 zijn beide woningen eigendom van herbergier Albert Veys.

20ste eeuw. Het grootste woonhuis wordt vrij grondig gerenoveerd in de tweede helft van de 20ste eeuw. Recente ommuring aan de kant van de Tweede Aardstraat. Voormalige herberg bestaande uit een groot volume aan de westzijde en een klein volume aan de oostzijde.

Witbeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Eénlaags volume van vier traveeën aan oostzijde bedekt met Vlaamse pannen; beluikte vensters met vernieuwd houtwerk. Vrij grondig gerenoveerd volume aan westzijde zie onder meer vernieuwde dakkapellen, vernieuwd schrijnwerk en mechanische pannen.

• Beelden uit het verleden, Harelbeke-Bavikhove-Hulste-Stasegem, Harelbeke, 1978, nummers 22-23.
  • CLAERHOUT R., VANHOUTTE R., VUYLSTEKE G., Bavikhove: historische gebouwen en monumenten, s.l., s.d.
  • De Dobbel Rose, in Open Monumentendag 1998, Harelbeke, 1998.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1921, Deel II, kolom 977.
  • VUYLSTEKE G., CLAERHOUT R., Herbergen in Harelbeke en deelgemeenten, Deel 3, in De Roede van Harelbeke (De Leiegouw), nummer 3, Harelbeke, 1980, p. 37-38.
  • Zo was Bavikhove, Handzame, 1976, nummers 22-23.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie