Hoeve Te Vaernewijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Te Vaernewijk

Beschrijving

Historische hoeve "Te Vaernewijk" of "Goed te Vaernewyc", gelegen nabij de Vaarnewijkbeek tegen de grens met Kuurne. De hoevegebouwen dateren van 1840, de huidige site gaat terug tot de 18de eeuw. Opgenomen in de niet-limitatieve lijst van merkwaardige gebouwen in het open landschap van Harelbeke, definitief vastgesteld in de gemeenteraad van 11.02.2008 (categorie 1).

Historiek

Voorafgaand aan deze hoeve bevinden zich door de eeuwen heen twee oudere hoeven met de zelfde benaming rond de huidige site. De huidige site verschijnt voor het eerst op de historische kaarten van de 18de eeuw zoals op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778).

18de eeuw. Op de Ferrariskaart wordt de hoeve afgebeeld bestaande uit vier hoevegebouwen.

19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) worden meer specifiek naast een boerenhuis en een schuur nog drie kleine landgebouwen weergegeven, eigendom van landbouwer Lieven Desplenter. In 1840 laat landbouwer Ferdinand Lecluyse het bestaande boerenhuis omvormen in een L-vormig landgebouw, de bestaande landgebouwen reconstrueren en het huidige boerenhuis bouwen; de reconstructie van de hoeve in 1840 wordt bevestigd door de jaarankers op de zijgevel van het boerenhuis.

20ste eeuw. Volgens de literatuur worden de L-vormige stallingen van 1840 (voormalig 18de-eeuws boerenhuis) afgebroken en herbouwd.

In 1975 wordt de koestal gebouwd tegen het woonhuis en krijgt het wagenhuis een nieuw afdak. De waterplas als drinkwatervoorziening voor koeien wordt gegraven in 1977.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, bereikbaar via een lange, geasfalteerde dreef. Het erf wordt tussen het boerenhuis en de schuur afgesloten door een smeedijzeren hek; de bakstenen pijler is voorzien van een rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwbeeld en is deels gebouwd tegenaan het boerenhuis. Poel aan de noordzijde van het erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

19de-eeuws, eenlaags boerenhuis aan de zuidzijde van het erf. Recent hervoegde gevels met plint van andere soort baksteen. Licht getoogde openingen met vernieuwd houtwerk. Rechts twee opkamertraveeën zie keldervenster met diefijzers. Linkerzijgevel met laadluik en ronde venstertjes ter hoogte van zolderverdieping; gedateerd door middel van jaarankers "1840".

19de-eeuwse schuur met zwart gepekte plint en een overkragend dak, gelegen aan de oostzijde van het erf. Deels aangepaste gevels zie recente rode baksteen, gedichte korfboogpoort en betonnen lateien. Grote rechthoekige poort aan erfzijde, rechterzijgevel met schuifpoorten.

Stal van 1946 aan de westzijde van het erf. Gecementeerde plint en openingen onder betonnen lateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1865/18.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds Plotho, nummer 403: Noch eene ander spliete vande zelve thiende, de westzijde vande prochie, In Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende dependentien..., Loys de Bersacque, 1639.
  • BOTTE K., GLORIEUX R., VANDEWALLE (red.), Het hoevenboek van Harelbeke, Deel 1: Bavikhove, Harelbeke, 1985, p. 49-52.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1934, Deel XV, kolom 1186.
  • Harelbeke, Open Monumentendag 12 september 1993, Harelbeke, 1993.
  • MAERTENS-VERKINDEREN M., Uit het verleden van Bavikhove, Handzame, 1974, p. 41, 61.
  • VUYLSTEKE G., Het dorp Bavikhove in 1639, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jaargang 2, nummer 3, 1999, p. 12.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie