Vlassite

Beschrijving

Voormalige vlassite bestaande uit vlasschuur, magazijn en motorzwingelarij, gelegen op de hoek met de Europastraat. De vlasschuur op de hoek Bavikhoofse-/ Europastraat wordt volgens het kadaster circa 1920 gebouwd door vlaskoopman René Belaen. In 1925 bouwt men de achterliggende motorzwingelarij en vanaf 1927 worden de schuur en de motorzwingelarij met elkaar verbonden door een magazijn.

In 1941 beschikt het vlasbedrijf van René Belaen over zeven zwingelmolens en één zwingelturbine. De schuur op de hoek Bavikhoofse-/ Europastraat is tijdens de inventarisatieperiode (2008) afgebroken. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.

Driebeukige vlasschuur (nok evenwijdig met de Bavikhoofsestraat) met centrale schuifpoort en met beeldnis erboven. Bijkomende toegang met deurtje links in de gevel aan de Bavikhoofsestraat.

Magazijn en zwingelarij, gelegen aan de kant van de Europastraat. Vrij monumentaal bakstenen volume aan de Europastraat met rechthoekige schuifpoort op hangrail.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1921-1922/6, 1925, 1937/11.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 22.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie