Burgerhuis met vlasschuur

Beschrijving

Woning met aanpalende vlasschuur, volgens het kadaster daterend van 1912 en gebouwd door de weduwe en de kinderen van landbouwer Adolf Debrabandere.

Baksteenbouw onder één doorlopend, pannen zadeldak. Deels onderkelderde (zie halfondergrondse segmentboogvormige kelderramen met dievenstaven) woning van het dubbelhuistype met voorgevel opgetrokken uit oranje baksteen, verlevendigd met arduin voor de plint, de onderdorpels en de als banden doorgetrokken lateien en tussendorpels. De twee linkertraveeën worden bekroond door een tuitgevel. Rechthoekige openingen met vernieuwd schrijnwerk.

Monumentale bakstenen vlasschuur met centraal een lege beeldnis. Houten poort onder I-balk (rechts) en houten schuifpoort (links), beiden met een klinket. Ter hoogte van de vlaskelder: laadluik links van de schuifpoort en twee segmentboogvormige openingen met dievenstaven links van de houten poort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1912/7.
  • Zo was Bavikhove, Handzame, 1976, nr. 20.