Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, gelegen op de hoek met de Kuurnsestraat. Site opklimmend tot de 17de eeuw met in 1916 herbouwde hoevegebouwen. Tot de aanleg van de N36 circa 2000 gesitueerd in een agrarische omgeving.

Historiek

17de eeuw. Volgens een kaart van 1631 behoort de toenmalige hoeve tot de heerlijkheid Duufhuse. De kaart uit het landboek van Bavikhove, opgemaakt in 1639 door Loys de Bersacque, geeft al bebouwing weer op de hoek van de huidige Asselstraat en Kuurnsestraat.

18de eeuw. Op een ongedateerde, vermoedelijk 18de-eeuwse kaart en op de kaart van de heerlijkheid Duufhuyse van 1724 worden er drie hoevegebouwen weergegeven. De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778), geeft vier gebouwen weer rondom een centraal erf.

19de eeuw. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat de voorafgaande hoeve - bestaande uit een woonhuis, een schuur en een bakhuis - afgebeeld, op dat moment in het bezit van landbouwer Pieter Masureel. Zelfde situatie op het gereduceerd kadasterplan van Bavikhove (1853).

20ste eeuw. In 1916 laat ingenieur Adolf de Kemmeter uit Gent de hoeve herbouwen: het woonhuis wordt verbouwd tot stal, de schuur wordt volledig herbouwd, het bakhuis afgebroken en het huidige woonhuis en het wagenhuis opgetrokken. Een oude prentkaart daterend van na 1916 geeft de erfoprit weer leidend naar het nieuwgebouwde woonhuis; de erftoegang met ijzeren toegangshek tussen twee bakstenen pijlers onder ezelsrug. Vóór 1932 wordt de schuur verbouwd en het landgebouw aan de kant van de Asselstraat opgetrokken.

Beschrijving

Erftoegang aan de Asselstraat via ijzeren hek tussen twee witgeschilderde bakstenen pijlers met ezelsrug afgedekt door leien pannen. Erfoprit, geflankeerd door hoge, dichte haag en bomenrij. Recente aanplanting langs de erfoprit en als afscherming aan de straat. Verhard erf met gebouwen van verankerde baksteen onder pannen zadeldaken; landgebouwen met blauwgeschilderd schrijnwerk.

Eénlaags boerenhuis, gelegen dwars op de Asselstraat aan de noordzijde van het erf; beluikte segmentboogvormige vensters aan erfzijde, zijgevel met twee rondboogvensters.

Stalgebouw aan de noordwestzijde van het erf; noordgevel met staldeur en vierkant venstertje onder betonnen latei; zijgevel met laadluik.

Dwarsschuur aan de kant van de Kuurnsestraat. Vrij grote schuur onder overkragend pannen zadeldak; centrale dwarsdoorrit en bijkomende poort, zijgevel met laadluik.

Wagenhuis, gelegen achter het huidige woonhuis, aan de erfzijde voorzien van twee grote korfboogvormige openingen, zijgevel met laadluik.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Bavikhove, 1916/2, 1943/29.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds Plotho, nr. 403: Noch eene ander spliete vande zelve thiende, de westzijde vande prochie, In Lantbouck vanden lande ende baronnie van Ingelmunstre, Vijve Sint-Eloy appendentie ende dependentien..., Loys de Bersacque, 1639.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Bavikhove, nr. 126: Duyfhuse in Bavichove, een deele ende in Hulste ende Curen, J. De Bersaques, 1724.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Harelbeke, nr. 1540a: Bundel van vijf figuratieve kaarten, afkomstig van een vermoedelijk verdwenen renteboek betreffende de grondgebieden gelegen aan de weg Kortrijk-Oudenaarde, Kortrijk-Deerlijk en de straat naar Wacken, s.d.
  • CLAERHOUT R., VANHOUTTE R., VUYLSTEKE G., Bavikhove: historische gebouwen en monumenten, s.l., s.d.
  • Zo was Bavikhove, Handzame, 1976, nr. 35.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie