Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen uit de 18de/19de eeuw, gelegen bij de grens met Zwevegem op het einde van de Zwevegemsestraat. Vanaf de hoeve nummer 140 leidt een onverharde weg naar de hoeve.

Historiek

De hoeve bestaat op een kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal, uit het boerenhuis en de schuur; de hoeve is in 1768 eigendom van de heer De Coninck.

Op het primitief kadasterplan (circa 1835) bestaat de hoeve uit het boerenhuis, de schuur en de stal; circa 1835 eigendom van weduwe Vercruysse uit Kortrijk en bewoond door Pieter Laverge. Vóór 1861 bouwt de vrouw van Edouard Bracq-Vercruysse het bakhuis naast de erfoprit. In 1899 laat Reimond Herssens, rechter te Gent, het boerenhuis, de schuur en het bakhuis vergroten en een nieuw landgebouw optrekken naast het bakhuis.

Beschrijving

Het laatste, onverharde gedeelte van de Zwevegemsestraat vormt de erfoprit. Hoevegebouwen gelegen rondom een centraal erf. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken. Boerenhuis aan de noordzijde van het erf. Lage woning van vermoedelijk zes traveeën onder een overkragend, pannen zadeldak. Wit beschilderde erfgevel met licht getoogde openingen. Stal aan de oostzijde en schuur aan de westzijde van het erf, beiden onder een zadeldak met rode, mechanische pannen. Schuur met centrale dwarse doorrit en rechts rechthoekige opening. Bakhuis met aanpalend landgebouw langs de erfoprit. Bakhuis onder zadeldak met rode, Vlaamse pannen.

• Kadaserarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1863/167, 1899/17.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1933: Veertiende carte figurative vanden veerthienden ende lesten canton van Harelbeke buyten genaemt de Katte palende oost, ten noorden Den voorgaenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie