Hoeve De Kwâpoorte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Kwâpoorte

Beschrijving

Hoeve "De Kwâpoorte", gelegen ten zuiden van de Steenbrugstraat. De hoeve is toegankelijk via een lange, rechte, geasfalteerde oprit, waar zich aan het begin een Onze-Lieve-Vrouwkapel bevindt.

In 2008 - tijdens de inventarisatieperiode - wordt de dreef verkaveld en bebouwd.

Historiek

18de eeuw. Eerste weergave van de hoeve op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal. De hoeve is afgebeeld als omwalde hoeve, toegankelijk via een lange, met bomen beplante dreef en een toegangspoort. Op het erf bevinden zich twee langwerpige vleugels en een klein volume. Volgens De Flou zou de eerste vermelding van de naam "Kwâ Poorte", die een kanton van Harelbeke is, eveneens dateren van 1768; niettemin situeerde de hoeve zich in een ander kanton namelijk Wyd'Haege. Zelfde weergave op de Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, opgenomen op initiatief van Graaf de Ferraris (1770-1778).

19de eeuw. Het kadaster vermeldt in 1835 dat de hoeve eigendom is van de weduwe van Christiaen Bisschopff en wordt gebruikt door Jan Eeckhout. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) heeft de hoeve nog verschillende kleine bijgebouwen; ten zuiden van de hoeve paalt een omwalde boomgaard (ook al weergegeven op de kaart van 1768). Op de Atlas der Buurtwegen (1845) wordt de hoeve vermeld als "Ferme Eeckhout". Vanaf 1878 komt de hoeve in handen van de familie Danneel en vanaf 1894 van de familie Goethals.

20ste eeuw. In 1909 laat advocaat Albrecht Goethals de hoeve slopen en volledig herbouwen. De hoeve omvat nu een boerenhuis en vijf landgebouwen, gelegen rondom het erf. De gracht blijft bewaard. Op de kaart van het Militair Cartografisch Instituut (circa 1910) vermeld als "Ferme Vermeulen". Vermoedelijk gedurende de Eerste Wereldoorlog worden de bomen van de toegangsdreef gerooid. In 1942 wordt de site nog uitgebreid met een hangar, die nog later wordt verbonden met het begin 20ste-eeuwse schuurvolume.

Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen gelegen rondom een centraal erf, dat is verhard met betonplaten. Ten westen gelegen woonhuis met verzorgde detaillering, zie gesculpteerde rand van de goot en windveer. Verankerd, bakstenen volume afgedekt door zadeldak met Vlaamse pannen en lichte knik. Licht getoogde openingen met ontlastingsbogen. Ten zuiden gelegen, langwerpig schuurvolume en ten oosten stalvleugel met enkele dakkapellen. Bewaard bakhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1909/35, 1942/49.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale Legger, Harelbeke, artikel 661.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 1933: Dertiende carte figurative vanden derthienden canton genaemt de Wijd-Haege palende West, ten suyden den volgenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Brugge, 1928, Deel VIII, kolom 1074.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie