Postgebouw met woning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Postgebouw met woning

Beschrijving

Voormalig postgebouw met woning gelegen op de hoek met de Stationsstraat, thans woning met apotheek. Het postgebouw op de hoek Stationsplein/ Stationsstraat en de aanpalende woning aan de kant van het Stationsplein worden in opdracht van de gemeente Harelbeke in 1938-1939 gebouwd volgens de plannen van de Harelbeekse architect Armand Vandenweghe (bouwaanvraag van 1938, registratie in het kadaster in 1939). Het gebouw wordt in 1954 verkocht en ingericht als apotheek Degeyter, waarna de post verhuist naar het hoekpand aan de Peter De Coninckstraat nummer 16. In 1958 registreert het kadaster de vereniging van de voormalige apotheek (hoek Stationsplein/ Stationsstraat) en de aanpalende woning (Stationsplein).

Geelbakstenen hoekpand met afgeronde straathoek van drie (kant Stationsplein) of twee (kant Stationsstraat) bouwlagen onder een platte bedaking. Verspringende gevelhoogte, afgedekt door zwarte geglazuurde baksteen of bepleisterde en beschilderde dekstenen waartussen bolornament. Hoge, arduinen plint tot onder de vensters op de begane grond. Rechthoekige muuropeningen met bepleisterde en beschilderde omlijsting of latei, onder meer twee- en drielichten.

Aanpalend bijgebouw aan de kant van de Stationsstraat; gelijkaardige straatgevel voorzien van twee rechthoekige poorten onder bepleisterde en beschilderde latei en vier ronde vensters in een omlijsting van zwarte geglazuurde baksteen.

• Archief Technische Dienst Harelbeke, Bouwaanvragen: Harelbeke, 1938/160.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1939/20, 1958/17.
  • LAMPAERT F., OPSOMER G., Het ontstaan van de post in Harelbeke, in Tijdingen van de Roede van Harelbeke, jg. 6, nr. 1, 2003, p. 25-26.

Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie