erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
205215
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205215

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Dieperin gelegen, voormalige hoeve bereikbaar via brede oprit en van de straat afgesloten door een tuin met betonnen afsluiting.

Reeds aangeduid op de kaart uit het landboek van Harelbeke-buiten, opgemaakt in 1768 door landmeter Frans De Bal, en beschreven als zijnde de hofstede, boomgaard en land van de heer Franciscus de Coninck. Op het primitief kadasterplan (circa 1835): weergave van een woonhuis parallel met de straat, ten oosten daarvan een vrijstaand, dwars schuur/stalvolume en ten zuiden twee losse bijgebouwtjes. Volgens de gegevens van het kadaster is de pachthoeve eigendom van brander Pieter De Concinck. In 1863 vermeldt het kadaster dat het woonhuis van de hoeve, die dan in het bezit is van dokter Adolphus Deconinck uit Kortrijk, reeds meer dan 20 jaar is vergroot.

Thans vrij hoog, wit beschilderd bakstenen volume onder zadeldak met mechanische pannen. Straatgevel doorbroken door ingang onder pannen luifeltje, één licht getoogd venster en twee brede vensteropeningen (verandering uit de jaren 1950?); oostelijke zijgevel met steunbeer en drie rondboogvensters.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Harelbeke, 1863/158.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nummer 1933: Veertiende carte figurative vanden veerthienden ende lesten canton van Harelbeke buyten genaemt de Katte palende oost, ten noorden Den voorgaenden canton, in Landboek van Harelbeke-buyten, J. De Lannoy naar plan van F. De Bal, 1768.

Bron: VANWALLEGHEM A. & CREYF S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Harelbeke, Deel I: Stad Harelbeke, Deel II: Deelgemeenten Bavikhove en Hulste, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL42, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanwalleghem, Aagje; Creyf, Silvie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205215 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.